Gera žinia neįgaliesiems, bei jų šeimoms – pradedama teikti asmeninio asistento paslauga

Pagėgių savivaldybėje nuo spalio 1 d. pradedama teikti individuali asmeninio asisitento paslauga, kurios tikslas – atsižvelgiant į individualius asmens poreikius, asmeniui suteikti individualią pagalbą namuose ir viešojoje aplinkoje (palydint ir komunikuojant), kuri padėtų gyventi bendruomenėje ir integruotis į ją, neleistų izoliuoti asmens nuo bendruomenės ir skatintų savarankiškumą, būtiną kasdieniame gyvenime. Paslaugą teiks Pagėgių savivaldybės šeimos gerovės centras.

Atsižvelgdamas į individualius asmens poreikius ir galimybes, asmeninis asistentas teikia šias paslaugas:

pagalbą namuose ir viešojoje aplinkoje, skatinant asmens savarankiškumą, būtiną kasdieniame gyvenime,
individualią diskretišką pagalbą, susijusią su asmens higiena (padeda apsirengti, nusiprausti, nusimaudyti, pasinaudoti tualetu ir kt.);
lydi asmenį į sveikatos priežiūros ir (ar) kitas valstybės ir (ar) savivaldybės institucijas, įstaigas, organizacijas, užimtumo įstaigas, darbą, laisvalaikio praleidimo vietą ir kt., teikia pagalbą judant įvairiais paviršiais ir kt.;
pagalba asmeniui maitinimosi procese ( pagalba valgant, stalo įrankių pakėlimas ir laikymasir kt.);
individuali pagalba, siekiant adekvačiai reaguoti į jį supančią aplinką, užmegzti ir palaikyti su ta aplinka socialinius santykius (orientuotis laike,bendrauti, kalbėti, ir aplinkoje, laikytis dienos režimo, ugdytis gebėjimą disponuoti finansiniais ištekliais, tinkamai vartoti vaistus, būti socialiai aktyviam, organizuoti poilsį, laisvalaikį ir kt.).
*Asmeninis asistentas neteikia paslaugų, susijusių su mokymo, sveikatos priežiūros procesu, neatlieka už neįgalųjį asmenį buities ir namų ruošos darbų, nevykdo slaugytojo ar slaugytojo padėjėjo funkcijų.

Asmeninę pagalbą, neatsižvelgiant į amžių, negalios sunkumą ar pobūdį, galės gauti neįgalieji, kuriems bus nustatytas asmeninės pagalbos poreikis. Tokios pagalbos poreikį 1 metams nustatys seniūnijų socialinio darbo organizatoriai pagal socialinės apsaugos ir darbo ministro nustatytą tvarką.

Prioritetas teikiamas asmenims, kurie lanko švietimo įstaigą, dirba arba ieško darbo, nebegyvena stacionarios socialinės globos įstaigoje ir gaudami paslaugas bendruomenėje gyvena savarankiškai, laukia eilėje gauti socialines paslaugas įstaigoje (prioritetas teikiamas laukiantiesiems eilėje gauti stacionarios socialinės globos paslaugas).

Asmeninio asistento paslaugą galės teikti fizinis asmuo (socialinio darbuotojo padėjėjas), kuris su neįgaliuoju nėra susijęs artimais giminystės ryšiais.

Jeigu neįgaliojo, kuriam reikalinga asmeninė pagalba, pajamos yra mažesnės už 256 eurų, už asmeninę pagalbą jam nereikės mokėti. Jeigu pajamos didesnės, neįgalusis turės apmokėti ne daugiau kaip 20 proc. pagalbos teikimo kaštų, kurie neturėtų viršyti 20 proc. jo gaunamų pajamų.

Daugiau informacijos apie galimybes pasinaudoti asmeninio asistento paslauga galite kreiptis į:

Pagėgių savivaldybės šeimos gerovės centrą

Klaipėdos g. 4, Pagėgiai

Tel. 8 441 57319, 57305

El. paštas info@pssgc.lt

arba

Pagėgių savivaldybės administracijos

Socialinės politikos ir sveikatos skyrių

Vilniaus g. 46, Pagėgiai

Tel. 8 441 76067

El.paštas d.vaitiekiene@pagegiai.lt

Dalintis
Skip to content