Vilkyškiuose įprasminta KGB kankinių atmintis

Praėjusį sekmadienį Vilkyškiuose, šalia Šv. Onos bažnyčios, atidengtas, o kartu ir pašventintas medinis kryžius, skirtas bažnyčios rūsiuose sovietinių KGB smogikų nukankintoms aukoms atminti.

Iškilminga ceremonija prasidėjo 14 val. prasidėjo šv. Mišiomis, kurias aukojo Telšių vyskupas Algirdas Jurevičius. Po šv. Mišių bažnyčios šventoriuje buvo šventinamas 8 metrų aukščio ąžuolinis kryžius (autorius Antanas Vaškys). Pagėgių savivaldybės meras Vaidas Bendaravičius sveikinimo kalboje teigė, kad praeities žiaurumo užmiršti negalime.

„Šiandien mūsų bendruomenei svarbi diena. Susirinkome prie šventinamo kryžiaus, skirto atminti skaudžias praeities netektis. Kryžius ąžuolinis, tai reiškia ilgaamžis, kaip ir mūsų atmintis.

Bažnyčios rūsiuose nukankinti mūsų žmonės. KGB Sovietų pareigūnų žiaurumui nebuvo ribų. Galime tik įsivaizduoti, ką išgyveno kankinami žmonės, kaip buvo sunku gyventi nuolatinės kančios, baimės, pavojaus sąlygomis, spėliojant, ar pavyks išgyventi“, – sakė V. Bendaravičius.

Meras padėkojo bažnyčios atstovams prasmingą iniciatyvą ir jautrų renginį.

„Esu laimingas turėdamas galimybę būti čia. Dėkoju svečiams už suteiktą malonę sveikinti Jus mūsų krašte. Dėkoju Gerb. Klebonams Kęstučiui Pajaujui, Kaziui Žutautui. Visiems, kurie esate kartu“, – kalbėjo Pagėgių savivaldybės meras.

Nuo 1945 iki 1955 dabartinės bažnyčios patalpose veikė KGB, o patalpa buvo skirta mūsų tautiečių tardymams ir kankinimams. Represijoms pasibaigus vietos bendruomenė šią patalpą pavertė maldos namais. Prieš dešimtmetį bažnyčia buvo restauruota.

Dalintis
Skip to content