Meras Vaidas Bendaravičius: „Visos investicijos į mūsų kraštą yra svarbios ir reikalingos“

Pokalbis su Pagėgių savivaldybės meru Vaidu Bendaravičiumi.

 Kaip įvertintumėte praėjusius, dar vienus, pilnų iššūkių dėl COVID-19 metus? Kokia situacija Pagėgių savivaldybėje?

– Buvo nelengvi pandeminiai metai. Labai daug susitikimų vyksta nuotoliniu būdu, kas iš dalies apsunkina bendradarbiavimą, nes niekas nepakeis gyvo bendravimo. Noriu  pasidžiaugti, kad žmonės Pagėgių krašte supranta skiepų naudą ir būtinybę, tačiau praradimų išvengti nepavyko: pernai dėl COVI-19 netekome 19 gyventojų. Dėl ko labai liūdna. Pagėgių savivaldybėje yra pasiskiepiję beveik 65 proc. gyventojų, o neapsisprendusius noriu dar kartą paraginti skiepytis, nes kito kelio nėra. Saugokime save ir kitus.

 Ar galime 2021 metus vadinti proveržio metais – baseinas beveik pabaigtas, pradėta autobusų stoties rekonstrukcija, tuoj prasidės Pirminės sveikatos priežiūros pastato renovacija, intensyviai asfaltuojamos gatvės, tvarkomi keliai,      sėkmingai vykdomi tarptautiniai projektai.

– Ne viskas savivaldoje vyksta iškart. Tam, kad žmonės pajustų pokyčius, vienos kadencijos gali ir neužtekti, nes labai ilgai vyksta pasiruošimo darbai, projektų derinimai, konkursai ir t.t. O jei dar atsitinka taip, kaip nutiko su baseino statybos darbais, kai laimėjusi įmonė atlikusi dalį darbų bankrutavo ir konkursą teko skelbti iš naujo, tuomet statybos darbai pabrango vos ne dvigubai. Bet komanda dirba, stengiasi, išeičių ir sprendimų ieško kasdien. Atliekame labai daug nematomo darbo, o jo rezultatai pasimatys gerokai vėliau. Yra įvairios procedūros, kurias privaloma atlikti įstatymų numatyta tvarka. Pavyzdžiui, autobusų stoties projektas pradėtas dar 2019 metais, o darbų sutartis pasirašyta tik šį rudenį. Šiemet įvairiems projektams įgyvendinti šiemet pritraukta apie 2,5 milijono eurų, tarptautiniams projektams įgyvendinti iš Europos Sąjungos gauta dar apie 800 tūkst., kelių priežiūrai ir asfaltavimo darbams išleista apie 700 tūkst. eurų, jau nekalbant apie tas lėšas, kurias skiria Kelių direkcija savo iniciatyva. Pagėgiuose praktiškai nebeliko neasfaltuotų gatvių, tad dabar dėmesys skiriamas seniūnijoms – išasfaltuotas kelias į Rukų kapines, įrengta stovėjimo aikštelė, paklotas asfaltas kelyje Lumpėnai-Bardėnai, nutiestas asfaltas iki Rambyno kalno, kurį kasmet aplanko labai daug turistų. Darbai nesustos ir kitais metais, mat svarstome gyventojų prašymus išasfaltuoti kelius vedančius prie Vilkyškių naujųjų kapinių ir prie Ropkojų kapinių ir t.t.

Aktyviai dirbama prie „Tauragė+” strategijos, kuri apima visą regioną. Dėliojamas planas, kaip gyvensime 2021-2027 metais. Tai apima įvairias socialines  problemas, švietimą, mediciną, turizmą ir pan. Keturios apskrities savivaldybės praėjusiais metais tapo dalininkėmis naujos viešosios įstaigos „Žaliasis regionas“, kurios pagrindinis tikslas yra įgyvendinti „Tauragė+“ strategiją tam tikrose srityse: verslo plėtros skatinimas ir investicinio patrauklumo didinimas, turizmo plėtros sąlygų gerinimas, viešojo transporto paslaugų organizavimas Tauragės regione,  tarpregioninis bei tarptautinis bendradarbiavimas, bendrų projektų inicijavimas, rengimas bei įgyvendinimas. Smagu, kad šioje organizacijoje darbus pradėjo Pagėgių savivaldybės tarybos narė Ligita Kazlauskienė, kuri puikiai žino mūsų krašto problemas ir tikrai prisidės prie naujų projektų įgyvendinimo.

 Gyventojų mažėjimas  daro įtaką ir mokyklų tinklo pertvarkai – tenka uždaryti kaimų mokyklas, kurios nebesurenka ir artimoje ateityje nebesurinks reikiamo mokinių skaičiaus. Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos sprendimu nebus leidžiama formuoti jungtinių 5-8 klasių. Kaip vertinate tokią situaciją?

– Tiek pernai, tiek ir šiemet Pagėgiuose įsteigta po vieną papildomą grupę vaikų darželyje, nes visiems norintiems vietos neužteko. Šiuo metu eilių nėra ir už tai dėkoju tarybos narių daugumai, kurie pritarė tokios grupės įkūrimui.

Su nerimu laukiame naujosios švietimo reformos. Jei ji bus patvirtinta, dėl mažo mokinių skaičiaus 11-12 klasėse Vilkyškių gimnazija taps pagrindine mokykla. Neramu dėl Stoniškių ir Natkiškių mokyklų. Jei nebus leidžiama jungtinių klasių, mokyklos liks tik pradinės. Suprantame situacijos sudėtingumą, tačiau stengiamės, kad šios mokyklos išliktų – kreipėmės į Lietuvos savivaldybių asociaciją, Švietimo, mokslo ir sporto ministeriją, Seimo narius. Laukiam sprendimo.

Keletą mokyklų vis tik teko uždaryti, o pastatus parduoti. Džiaugiamės, kad pastatai Lumpėnuose ir Piktupėnuose turi šeimininkus, ten kuriasi verslas, kuriamos naujos darbo vietos, o tai ypač aktualu mūsų kraštui.

Norint pagerinti mokinių ugdymo sąlygas, prieš keletą metų buvo priimtas politinis sprendimas prijungti Pagėgių pradinę mokyklą prie Algimanto Mackaus gimnazijos. Šiemet pradinių klasių mokiniai jau mokosi gimnazijoje, kurioje sutvarkyta visa infrastruktūra, mokymo įstaigos teritorija aptverta tvora (dėl mokinių saugumo) išspręstas mokinių maitinimo klausimas, nes gimnazija turi savo valgyklą, kurioje gaminamas kokybiškas maistas (anksčiau maistas buvo atvežamas).

Į jau buvusios pradinės mokyklos atsilaisvinusias patalpas kitais metais turėtų įsikelti Šeimos gerovės centras, taip pat bus įkurdinti krizių namai, o į pirmą aukštą laikinai persikels pirminės sveikatos priežiūros centras, kol vyks PSPC pagrindinio pastato rekonstrukcija, kuriai numatyta 1,4 milijono eurų. Nenorėčiau dabar detalizuoti visos projekto eigos, tik noriu pabrėžti, kad pastatas bus apšiltintas iš lauko, viduje pakeista visa šildymo sistema, sumontuotas liftas – patalpos bus įrengtos šiuolaikiškai. Antrame aukšte planuojama įkurdinti slaugos ligoninę, kurioje bus sumontuotas ir deguonies padavimas ligoniams, nes akivaizdu, kad kova su klastingu virusu greit nesibaigs. Vertingos ir reikalingos šios investicijos mūsų kraštui, tik aš nesuprantu kai kurių asmenų pigaus politikavimo teigiant, kad visų šitų dalykų mūsų žmonėms nereikia.

– Pernai Pagėgių miesto šventė buvo įspūdinga. Kultūros ir sporto renginių taipogi netrūko.

– Dėl Pagėgių miesto šventės kurį laiką buvome nežinioje – niekas negalėjo tiksliai pasakyti, ar bus šalyje įvestas dar vienas karantinas, kokia bus užsikrėtimų statistika. Datą keitėme keletą kartų, tačiau šventė vis tik įvyko, ir manau, kad pavyko, nes sulaukėme tikrai daug gerų atsiliepimų. O kultūriniai ir sporto renginiai po visų karantinų vėl pradėti organizuoti, nes žmonės pavargo sėdėti namuose, bendrauti per nuotolį. Atsirado skiepai, gyvenimas po truputį grįžta į senas vėžes. Galiu pasidžiaugti tradicinėmis mūsų krašto šventėmis (Joninės ant Rambyno kalno, Žąsų turgus), kurios sulaukia ne tik vietos gyventojų dėmesio, bet ir vilioja svečius iš aplinkinių rajonų.

 Ko palinkėtumėte pagėgiškiams, savivaldybės administracijos komandai, politikams?

– Svarbiausia, kad būtume visi sveiki. Esame teisingame permainų, kurias žadėjome Pagėgių krašto gyventojams, kelyje. Turime suplanavę tikrai daug gražių dalykų, tik reikia laiko jiems įgyvendinti. Pagėgių krašto gyventojams noriu palinkėti gražių ir laimingų 2022 metų, santarvės šeimose ir sėkmės kiekvieno žmogaus gyvenime.

Kalbino Renaldas Malychas, Pagėgių savivaldybės viešųjų ryšių vyr. specialistas

 
Dalintis
Skip to content