Savivaldybės vadovai susitiko su Stoniškių ir Natkiškių mokyklų bendruomenėmis

Antradienį, sausio 25 d., Pagėgių savivaldybės meras Vaidas Bendaravičius, pavaduotojas Edgaras Kuturys ir švietimo, kultūros, sporto ir civilinės metrikacijos skyriaus vedėja Virginija Sirvydienė lankėsi Natkiškių ir Stoniškių pagrindinėse mokyklose, kur susitiko su vietos bendruomenėmis.

Savivaldybės vadovai mokyklų bendruomenėms pristatė šių ugdymo įstaigų reorganizacijos planą, kuris turi būti įgyvendintas nuo naujųjų mokslo metų, bei atsakė į susirinkusių mokinių tėvų klausimus.

Pasak savivaldybės mero Vaido Bendaravičiaus, Lietuvos Respublikos vyriausybė praėjusių metų gruodžio gale patvirtino Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos parengtą projektą kuriuo vadovaujantis nuo ateinančių naujųjų mokslo metų nelieka jungtinių 5-8 klasių. Pasak mero, tik dvi klases bus galima jungti 1-4 klasėse, o nepilnos klasės, kuriose bus mažiau kaip 8 mokiniai, nebus finansuojamos iš valstybės biudžeto.Savivaldybė, tam kad išlaikytų klases su mažiau mokinių, tiesiog yra nepajėgi finansiškai.

„Visoje šalyje mažėja gyventojų ir Pagėgių savivaldybė nėra išimtis. Atėjo laikas sprendimams, kuriuos vykdyti mus įpareigoja Vyriausybės priimtas nutarimas. Jame nurodyta, kiek ir kokių mokyklų turi likti, kiek mokinių jose turi mokytis ir pan. Todėl Stoniškių ir Natkiškių Zosės Petraitienės pagrindinėsmokyklos bus prijungtos prie Pagėgių Algimanto Mackaus gimnazijos ir taps šios mokymo įstaigos filialais. Derybose su ministerija dėjome dideles pastangas, kad šiose mokyklose būtų galima palikti pradinį ugdymą ir į mūsų argumentus buvo atsižvelgta. Čia ir toliau vyks mokinių ugdymas“, – sakė V. Bendaravičius.

Mokyklose taip pat veiks ir ikimokyklinukų grupė, kuriose tėveliai galės palikti vaikus visai dienai. Pasak savivaldybės mero, išliks ir valgykla, kad vaikai gautų šiltą ir kokybišką maistą vietoje.

Švietimo, kultūros, sporto ir civilinės metrikacijos skyriaus vedėja V. Sirvydienė susirinkusiems pristatė ir tolimesnės perspektyvos pokyčius švietimo srityje. Pasak vedėjos, nuo 2024-2025 mokslo metų formuojant vieną III gimnazijos klasę joje privalės  mokytis ne mažiau kaip 21 mokinys, o nuo 2026-2027 mokslo metų gimnazijose III klasių sraute turės mokytis ne mažiau kaip 31 mokinys (2 klasės). Mokyklos, kuriose pagal ikimokyklinio ugdymo, priešmokyklinio ugdymo, bendrojo ugdymo programas mokosi 60 ir mažiau mokinių, turės būti reorganizuojamos arba likviduojamos.

„Pagėgių savivaldybės taryba pakankamai ilgai leido mūsų mokyklai formuoti klases, kuriose mokėsi penki mokinukai, kai tuo tarpu kaimyninių rajonų mokyklose to jau nebebuvo leidžiama, o reikalaujama, kad klasėje būtų bent aštuoni mokiniai. Gyvavom, draugavome ir aš tikiuosi, kad ir toliau gyvensime, tačiau ateina laikas permainoms ir aš labai norėčiau, kad jas pasitiktume ne statydami sienas tarp mūsų, o susitelktume ir išsaugotume mokyklą arčiau namų“, – sakė Natkiškių Zosės Petraitienės pagrindinės mokyklos direktoriaus pavaduotoja ugdymui laikinai vykdanti direktorės pareigas Virginija Bagdonienė.

Natkiškiuose gyvenantis savivaldybės tarybos narys Remigijus Špečkauskas teigė, kad dabar tik nuo tėvų priklausys ar mokykla gyvuos ateityje ar ne.

„Jei mokiniai bus perkeliami į kitas mokyklas, kaimas gali likti be mokyklos, o tai bus labai skaudus smūgis vietos bendruomenei. Todėl prašau visų susitelkti ir išsaugoti ugdymo įstaigą“, – kalbėjo R. Špečkauskas.

 

Pagėgių savivaldybės informacija

Dalintis
Skip to content