Diskutuota apie pagalbą Pagėgių savivaldybėje apsigyvenusiems ukrainiečiams

Balandžio 21 dieną, Pagėgių savivaldybės posėdžių salėje aptarti nuo karo bėgančių Ukrainos gyventojų apgyvendinimo, maitinimo, socialinių bei sveikatos paslaugų, atvykusių vaikų ugdymo organizavimo, bendradarbiavimo su organizacijomis ar verslo atstovais, klausimai.

Susitikimą inicijavusi Pagėgių savivaldybės Tarpinstitucinio bendradarbiavimo koordinatorė Laima Lukošienė teigė, kad susitikimo tikslas yra kaip įmanoma geriau valdyti informaciją ir situaciją susijusią su į Pagėgių savivaldybę atvykusiais ukrainiečiais – kiek ir kokios pagalbos reikia ne tik pabėgėliams (teisinės, socialinės, sveikatos ar pan.), bet ir juos apgyvendinusiems žmonėms.

Susitikime dalyvavo Pagėgių savivaldybės mero pavaduotoja Ligita Kazlauskienė, vyr. specialistė civilinei saugai ir mobilizacijai Evelina Popendikytė-Stonienė, Socialinės politikos ir sveikatos skyriaus atstovė Irena Kentrienė, Švietimo, kultūros, sporto ir metrikacijos skyriaus atstovė Loreta Zinovjevienė, Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos Tauragės apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus vyresnioji patarėja Lina Augustinavičiūtė, Pagėgių policijos komisariato pareigūnės, seniūnijų seniūnai.

Pasak E. Popendikytės-Stonienės, šiai dienai Pagėgių savivaldybėje nėra daug apsigyvenusių ukrainiečių. Viso gyvena šešiolika moterų, vienas neįgalus vyras ir vienuolika vaikų.

Mero pavaduotojos L. Kazlauskienės teigimu, ne visus savivaldybės gyventojus pasiekia informacija apie tai, kur ir kada reikia kreiptis norint apgyvendinti ar kitaip padėti pabėgėliams nuo karo. Pagėgių savivaldybė neturi laisvų patalpų, kad galėtų apgyvendinti atvykėlius, todėl ieškoma būstų pas privačius asmenis. Mero pavaduotoja pasiūlė sudaryti sąrašą asmenų norinčių ir galinčių suteikti būstą ukrainiečiams, bei kitaip norinčių prisidėti prie pagalbos ar paramos suteikimo.

E.Popendikytė-Stonienė sakė, kad šiai dienai net septyni asmenys gyvena pas verslininkus Petrauskus, šešis žmones savo sodyboje yra apgyvendinęs Vilkyškių pieninės vadovas Gintaras Bertašius, dar dešimt žmonių gyvena „Pagėgių Sandoroje“. Turimas ir sąrašas žmonių, kurie yra pasiruošę padėti, bet šią informaciją reikia nuolat atnaujinti, nes pabėgėlių tikrai dar bus. Kaip teigė vyr. specialistė civilinei saugai ir mobilizacijai, labai svarbu žinoti kuriam laikui žmonėms bus suteiktos apgyvendinimo paslaugos, taip pat svarbu suteikti visokeriopą informaciją apie savivaldybės ir valstybės pagalbą žmonės, priimantiems ukrainiečius. Pasak specialistės, Socialinės apsaugos ir darbo ministerija siūlo kompensaciją visiems, kurie savo turimuose būstuose ar kitose gyvenimui tinkamose patalpose jau priėmė arba priims neatlygintinai gyventi nuo karo pabėgusius ukrainiečius. Kompensacija galės pasinaudoti šalies gyventojai ir verslas, kurie leis karo pabėgėliams laikinai neatlygintinai apsigyventi gyvenamuosiuose būstuose, viešbučių, poilsio, gydymo arba sodų paskirties patalpose.

Kompensacijos dydis už būsto suteikimą panaudos pagrindais ukrainiečiams priklausys nuo to, kiek patalpose apsigyvens asmenų. Už vieną apgyvendintą asmenį iš Ukrainos siūloma mokėti 150 eurų, už kiekvieną paskesnį, apgyvendintą tame pačiame būste – po 50 eurų per mėnesį. Išmokos dydis nepriklausys nuo to, kurioje Lietuvos vietoje yra būstas, kuriame apgyvendinti ukrainiečiai.

Ukrainos karo pabėgėliams suteikiamas laikinas leidimas gyventi Lietuvoje iki vienerių metų ir jie gauna teisę naudotis socialine parama, švietimo ir sveikatos paslaugomis. Norintys dirbti, asmenys kviečiami registruotis Užimtumo tarnyboje.

I.Kentrienė informavo, kad Užimtumo tarnyboje šiuo metu registruotos 5 moterys, kurios ieško darbo(bendrosios praktikos slaugytoja, konditerė, programuotoja/iliustruotoja, viena moteris laukiasi).

Švietimo, kultūros, sporto ir metrikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Loreta Zinovjevienė išsamiai papasakojo apie situaciją, susijusią su ukrainiečių vaikų švietimu. Dalis vaikų mokosi nuotoliniu būdu, dalis lanko mokyklas Vilkyškiuose ir Pagėgiuose. Nuo balandžio 25 d. bus tarifikuojamos papildomos valandos  vaikus mokyti lietuvių kalbos.

Pasak L. Zinovjevienės, mokykloje visi naujokai priimti labai draugiškai. Kiekvienoje klasėje yra paskirti mentoriai, kurie globoja ukrainiečius, supažindina su mokykla.

Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos Tauragės apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus vyresnioji patarėja Lina Augustinavičiūtė papasakojo, kad kol kas jokių incidentų neužfiksuota, visi vaikai aplankyti, nuolat bendraujama su vaikų mamomis. Pasak L.Augustinavičiūtės, atvykstantiems vaikams bei suaugusiems gali iškilti daugybė klausimų dėl vaiko teisių apsaugos sistemos Lietuvoje. Tad vaiko teisių gynėjai parengė trumpą informacinę medžiagą, padėsiančią Ukrainos žmonėms geriau suprasti, kaip vaiko teisės yra ginamos Lietuvoje.

Pasak specialistės, Lietuvoje jau užregistruota 1000 vaikų, kurie iš Ukrainos atvyko be savo tėvų – tarp jų vaikai iš globos įstaigų, sportininkų grupės, vaikai, kuriuos atlydėjo kiti artimieji, bei visiškai vieni atvykę vaikai. Visi šie vaikai yra užregistruoti, saugiai apgyvendinti, jiems paskiriami globėjai, kurie rūpinsis vaikais iki jų grįžimo namo į Ukrainą. Pagėgių savivaldybėje tokia globa  yra suteikta vienam vaikui.

Visa informacija apie paramą pabėgėliams iš Ukrainos galima rasti Pagėgių savivaldybės interneto svetainėje: https://www.pagegiai.lt/parama-ukrainai/

Pagėgių savivaldybės informacija

Dalintis
Skip to content