Prof. Liudas Mažylis pagėgiškiams pristatė asmeninę parodą „Vasario 16-osios Akto Signatarų autografai profesoriaus Liudo Mažylio kolekcijoje”

Rugsėjo 20 dieną Pagėgių savivaldybės Vydūno viešojoje bibliotekoje viešėjo Vasario 16-osios Akto originalo atradėjas, Europos Parlamento narys prof. Liudas Mažylis, kuris pristatė asmeninės kolekcijos dokumentinę parodą „Vasario 16-osios Akto Signatarų autografai profesoriaus Liudo Mažylio kolekcijoje“.

Sveikinimo žodį tarė Pagėgių savivaldybės vicemerė Ligita Kazlauskienė, padėkojo garbingam svečiui už vizitą ir informatyvią parodą bei atminimui įteikė knygą apie Pagėgių kraštą. Vicemerė pasidžiaugė, kad tarp Nepriklausomybės Akto Signatarų yra ir mūsų kraštui svarbūs ir žinomi žmonės, taip pat profesoriui palinkėjo surasti likusių trijų Signatarų autografus ir papildyti savo kolekciją.

2017 m. prof. L. Mažylis Vokietijos diplomatiniame archyve rado nutarimo dėl 1918 m. Vasario 16 d. Nepriklausomybės paskelbimo originalą lietuvių kalba. Akto atradimas paskatino prof. L. Mažylį toliau gilintis į Signatarų asmenybes, veiklą įvairiais jų gyvenimo laikotarpiais. Pirmieji autografai asmeninėje prof. L. Mažylio kolekcijoje atsirado dar 2015 m., kai juos aptiko savo dieduko Prano Mažylio, įžymaus mediko, kilusio iš Kupiškio krašto, archyve. Kolekcijoje net septyniolika Nepriklausomybės Akto signatarų autografai, trūksta tik trijų, kad visų dvidešimties tuometinės Lietuvos Tarybos narių autentiški autografai būtų surinkti į vieną kolekciją.

Dalintis
Skip to content