Tarptautinės žmonių su negalia dienos proga Vilniuje vyko renginys “Nuo globos link galimybių: 10 metų bendruomeninių paslaugų link”

Gruodžio 6 dieną, Tarptautinės žmonių su negalia dienos proga, Pagėgių savivaldybės vicemerė Ligita Kazlauskienė dalyvavo Vilniuje vykusiame renginyje „Nuo globos link galimybių: 10 metų bendruomeninių paslaugų link“.

Renginyje taip pat dalyvavo VšĮ „Sudoku“ atstovės Nijolė Kovaliova, Loreta Sauspreikšienė, Virginija Steponavičienė.  

Lietuva jau dešimtmetį įgyvendina žmonių su negalia globos deinstitucionalizaciją. Šį procesą galima suvokti kaip institucinės globos pertvarką arba kaip perėjimą nuo institucinės globos prie šeimoje ir bendruomenėje teikiamų paslaugų. Per visą šį laikotarpį buvo sukurta nemažai paslaugų, padedančių negalią turintiems žmonėms savarankiškai gyventi bendruomenėje.

Renginio metu buvo kalbama apie tai, koks rezultatas pasiektas per dešimtmetį, kas pavyko, ką turėtume keisti, kaip šiame procese bendradarbiavo ministerijos, savivaldybės, nevyriausybinio sektoriaus ir socialinių paslaugų organizacijos ir, labai svarbus klausimas, ar priartėjome prie žmonių su negalia konvencijos įgyvendinimo. Diskusijose buvo analizuojamos Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos bei Neįgaliųjų reikalų departamento iniciatyva teiktos socialinės paslaugos.

Pagėgių savivaldybėje taip pat buvo įgyvendinama Institucinės globos pertvarka, t.y. perėjimo nuo institucinės globos prie šeimoje ir bendruomenėje teikiamų paslaugų neįgaliesiems ir likusiems be tėvų globos vaikams Lietuvoje procesas. „Buvo įrengti bendruomeniniai namai Mažaičių k., Stoniškių sen., kuriuose įsikūrė ir gyvena vaikai, prižiūrimi Šeimos gerovės centro darbuotojų. Šiuo metu Pagėgiuose vyksta baigiamieji grupinio gyvenimo namų statybų darbai, kuriuose įsikurs asmenys, turintys proto ir psichinę negalią, o nuo kitų metų vasario mėn. Pagėgių savivaldybėje veiks socialinės dirbtuvės, kurios, tikimasi, skatins intelekto ar psichologinę negalią turinčių žmonių užimtumą ir jų darbinių įgūdžių lavinimą.“ – teigia vicemerė L. Kazlauskienė.

madam
buvo
Dalintis
Skip to content