Birželio 15-ąją Jurbarke – Tauragės regiono dainų ir šokių šventė „Upėmis tekančios dainos“

2024-ieji Lietuvoje – ypatingai dainingi, skambūs ir svarbūs – Lietuvos Respublikos Seimas 2024 metus paskelbė Dainų šventės metais. Mums šie metai išskirtiniai – Jurbarke organizuojama Tauragės regiono dainų ir šokių šventė, turinti gilias tradicijas. Bėgant metams daug kas kito, tačiau visada išliko siekis išsaugoti regiono dainų šventės tradiciją, kuri stiprina Jurbarko, Pagėgių, Šilalės, Tauragės rajonų savivaldybių kultūrinį tapatumą ir įvairiapusį bendradarbiavimą.

Pirmoji Tauragės apskrities dainų šventė vyko 1946 m. Joje dalyvavo Eržvilko, Skaudvilės, Kvėdarnos, Laukuvos, Šilalės, Žemaičių Naumiesčio, Žygaičių, Gaurės ir Tauragės saviveiklininkai, daugiausia moksleiviai. Vėliau Tauragės apskrities šventės vyko su didelėmis pertraukomis iki pat 2004-ųjų, kai Šilalėje įvyko pirmoji atgavus nepriklausomybę Tauragės apskrities dainų šventė. Joje dalyvavo per 2000 dalyvių iš visos apskrities. 2007 m. buvo surengta 2-oji apskrities dainų šventė „Aidėk, Jūros slėni“. Trečioji apskrities dainų šventė vyko 2009 m. Jurbarke. Birželio 19–21 d. Jurbarke vyko renginiai, skirti Jurbarko miesto 750-mečiui paminėti. Pirmoji šventės diena buvo skirta Jurbarko istorijai, kraštiečių menininkų parodoms. Antroji šventės diena buvo skirta Tauragės apskrities dainų šventei, kuri prasidėjo  dailės stovyklos atidarymu ir folkloro kolektyvų švente „Legendų ir padavimų takais“. Teatralizuota eisena visi Tauragės apskrities dainų šventės dalyviai nuo Jurbarko kultūros centro atžygiavo į tuometinį Dainų slėnį, kur vyko šventė. 2009-ųjų Tauragės apskrities dainų šventėje dalyvavo Pagėgių, Tauragės, Šilalės ir Jurbarko kultūros ir švietimo įstaigų mėgėjų meno kolektyvai. Ketvirtoji Tauragės apskrities dainų šventė buvo numatyta Rambyne, Pagėgių savivaldybėje, tačiau neįvyko.

2022-aisiais, Tauragei minint savo 515-ąjį gimtadienį, Tauragės kultūros centro iniciatyva buvo atgaivinta Tauragės apskrities dainų šventės tradicija – birželio pradžioje Tauragės Vasaros estradoje dainomis, šokiais, muzika nuskambėjo Tauragės apskrities Dainų šventė „Karšuvos žemės vaikai“, subūrusi kelis tūkstančius dalyvių – šiuolaikinio ir liaudies šokio šokėjus, folkloro kolektyvus, pučiamųjų instrumentų orkestrus, chorus ir vokalinius ansamblius. Birželio 4-ąją Pilies kiemelyje, Kartų parke, Tauragės kultūros rūmuose dominavo teatras, skambėjo džiazo muzika. Čia, tęsiantis Tauragės apskrities Dainų šventei „Karšuvos žemės vaikai“, vyko teatro dienos „Teatras – Karšuvos žemei“ pasirodymai. Renginio pabaigoje Tauragės regiono dainų šventės vėliava buvo įteikta Jurbarko rajono merui Skirmantui Mockevičiui, tad šiais metais susitinkame mūsų mieste!

Birželio 15 dieną vyksianti Tauragės regiono dainų ir šokių šventė „Upėmis tekančios dainos“ suvienys 2300 dalyvių – visi jie Jurbarko dvaro parke pristatys nepamirštamą šventinę programą. „Kiekvieno iš mūsų gyvenimas – lyg upė. Prasidedanti nuo nedidelio duburėlio, iš kurio vanduo, persisvėręs per jo kraštus, pradeda savo kelionę. Palengva srovė virsta vis platėjančiu vandenų taku – tekančia upe. Mūsų regioną gamtos raštais gausiai margina didelės ir mažos upės, o visų jų tekantys vandenys susitinka Nemune. Jomis, prisigėręs derlingų laukų, įvairiažiedžių pievų, klampių pelkių, akivarų, miškų ir girių kvapo, atiteka ne tik įvairaus atspalvio vanduo, bet ir jų vilnys atneša šio krašto žmonių rūpesčius, džiaugsmus ir viltis. O jei gerai įsiklausysi, gali išgirsti net  jų širdžių upėmis atplukdytas melodijas, kartais pavirstančias dainomis…“, – teigia vyriausias Tauragės regiono dainų ir šokių šventės režisierius Gintaras Zareckas.

„Upėmis tekančios dainos“ birželio 15-ąją į Jurbarką atplukdys Tauragės, Pagėgių, Šilalės ir Jurbarko liaudiškų, šiuolaikinių, linijinių ir orkestrinių šokių šokėjus, chorų ir vokalinių ansamblių dainininkus, orkestrų, liaudiškų kapelų ir folkloro ansamblių muzikantus, kurių vienybė, meilė dainai ir savo kraštui sukurs magišką vakarą, išliksiantį širdyse, prisiminimuose ir istorijoje. Jau nuo 17 val. Jurbarko dvaro parke visus atvykstančius spalvingais šokiais ir šventiška nuotaika pasitiks Tauragės regiono linijinių šokių kolektyvai. Miesto gatvėmis nuo Jurbarko rajono savivaldybės aikštės 17.30 val. pajudės bendra visų šventės dalyvių eisena – jau dabar galime įsivaizduoti, kaip didingai atrodys net keturių rajonų mėgėjų meno kolektyvai, pasipuošę šypsenomis, skambiomis dainomis ir šventiška nuotaika. 18 val. Jurbarko dvaro parke prasidės Tauragės regiono dainų ir šokių šventė „Upėmis tekančios dainos“, kuri bus kupina ne tik nuostabių dainų, šokių ir melodijų, bet ir šiltų sentimentų, širdį veriančių ir akis džiuginančių akimirkų, kurias sukursime visi kartu. Dar vienas gražus šių metų šventės akcentas – Nacionalinio Lietuvos kultūros centro apdovanojimo „Aukso paukštė“ įteikimas Jurbarko kultūros centro moterų chorui „Saulė“ (vadovė Danutė Lapienė).

2024 m. birželio 15-oji neabejotinai taps svarbia mūsų istorijos dalimi. Regiono dainų šventė, puoselėjanti tradicijas, kultūrą ir žmogišką bendrystę yra ypatingai svarbi kiekvienam iš mūsų. Tai – mūsų praeitis, dabartis ir ateitis. Nuoširdžiai kviečiame būti kartu, pasidžiaugti nuostabiu mūsų tautos kultūros lobynu, kuriančiais žmonėmis ir didžiule jų bendryste. Susitikime birželio 15 dieną Jurbarko dvaro parke Tauragės regiono dainų ir šokių šventėje „Upėmis tekančios dainos“!

Dalintis
Skip to content