Pasakykime smurtui ne

Visų formų smurtas artimoje aplinkoje ir smurtas lyties pagrindu yra žmogaus teisių ir laisvių pažeidimas. Tokio smurto negalime toleruoti, tad jei patiriate bet kokios rūšies ar formos smurtą, arba pažįstate ką nors, kas tai patiria, nebijokite kreiptis profesionalios pagalbos į psichologą, teisininką, medicinos įstaigą, policiją.

Smurtas skirstomas į rūšis: fizinis, seksualinis, psichologinis ir ekonominis. Gali būti naudojamas vienos formos smurtas, tačiau dažniausiai pasitaiko keleto jų kombinacija, pavyzdžiui, seksualinis smurtas naudojamas kartu su fiziniu ir psichologiniu smurtu.

Fizinis smurtas – atpažįstamas lengviausiai, nes dažniausiai palieka žymes ant žmogaus kūno: mėlynes, nubrozdinimus, lūžius. Apie patirtą fizinę traumą galima spręsti iš pasikeitusio asmens elgesio ar emocijų.
Seksualinis smurtas – tai vertimas nusirengti, santykiauti prieš asmens valią, žiaurus lytinis santykiavimas, vertimas stebėti ar kartoti pornografinius veiksmus ir panašiai.
Psichologinį smurtą  atpažinti sudėtingiausia, nes turi daugybę formų. Pavyzdžiui, nuolatinė kritika, riksmai ir barniai, veiksmų laisvės varžymas, jausmų ignoravimas, įsitikinimų išjuokimas, melas, manipuliavimas asmeniu, draudimas išeiti į viešumą, trukdymas palaikyti santykius su giminaičiais ir draugais, viešas žeminimas, grasinimas nužudyti, sužaloti ar pagrobti vaikus.
Ekonominis smurtas susijęs su kontroliavimu, kai smurtautojas tikslingai kuria aukos ekonominę priklausomybę nuo jo: užvaldo turtą, turimus resursus, taip atimdamas galimybę priimti savarankiškus sprendimus: dirbti, siekti išsilavinimo ir pan.

PAGALBA PATYURUSIEMS SMURTĄ

Skubi pagalba 112

Paskambinus ar parašius SMS žinutę

Specializuoti pagalbos centrai

www.specializuotospagalboscentras.lt /8 700 55516

Nemokama teisinė pagalba / Gyvi pokalbiai internetu

Pagalbos moterims linija

pagalba@moteriai.lt / 8 800 66366

Pagalbos vyrams linija

info@vyrulinija.lt / 8 670 00027

Vilties linija

11.123@gmail.com / 116 123

Emocinė paramos svetainė

www.Pagalbasau.lt

Specializuotą kompleksinę pagalbą Pagėgių savivaldybės gyventojams, patyrusiems smurtą artimoje aplinkoje, teikia Koordinacinis centras ,,Gilė“, tel. 8 610 10715; el.p. www.centrasgile.lt .

Pasidalyk savo sunkumais ir išgyvenimais – kartu ieškoti išeities lengviau. Pagalba yra nemokama ir konfidenciali.

Dalintis
Skip to content