Tauragės regioninio viešojo transporto sistemos kūrimui – Berlyno savivaldos ir verslo patirtis

Rugsėjo 6–9 dienomis Berlyno Lichtenbergo savivaldybėje lankėsi oficiali keturių Tauragės regiono savivaldybių – Jurbarko, Šilalės, Tauragės rajonų ir Pagėgių – delegacija, vadovaujama Jurbarko rajono savivaldybės mero Skirmanto Mockevičiaus. Dvidešimties metų bendradarbiavimo patirtį su Jurbarku turinčioje savivaldybėje buvo siekiama pasisemti viešųjų paslaugų organizavimo ir teikimo regionuose patirties, įvertinti Tauragės regiono savivaldybių bendrai numatytų teikti paslaugų plėtros galimybes.

Delegacijos sudėtyje – Tauragės regiono savivaldybių merai: Skirmantas Mockevičius, Dovydas Kaminskas, Vaidas Bendaravičius, Algirdas Meiženis, Pagėgių savivaldybės administracijos direktorė Dalija Irena Einikienė, savivaldybių darbuotojai, atsakingi už viešųjų paslaugų organizavimą, taip pat viešosios įstaigos „Žaliasis regionas“ bei Jurbarko, Tauragės ir Šilalės autobusų parkų atstovai.

Pirmosios stažuotės dienos ryte Lichtenbergo savivaldybės atstovai Tauragės regiono atstovus supažindino su žaliaisiais, aplinką tausojančiais Orankesee ežerų inovatyviais vandens valymo metodais, ekologiško Malchovo ūkio veikla.

Lichtenbergo savivaldybės parke kartu su meru Michael Grunst visų keturių savivaldybių merai pasodino ąžuolą, simbolizuojantį Jurbarko rajono ir Lichtenbergo savivaldybių 20 metų draugystę ir naują regioninio bendradarbiavimo etapą. Susitikime Lichtenbergo savivaldybės rotušėje kartu su šios savivaldybės tarybos nariais – Juta Feige (Jutta Feige), Konradas Masius (Conrad Masius), Martinas Šėferis (Martin Shaefer) buvo kalbama apie savivaldybėms kylančius iššūkius, įgyvendinamus projektus. Jurbarko rajono meras Skirmantas Mockevičius apžvelgė strategijos Tauragė+ pagrindinius tikslus, savivaldybių iššūkius derinant regioninius viešojo transporto maršrutus. “Berlyno Lichtenbergo savivaldybės patirtis mums labai įdomi ir reikšminga, nes visos dvylika Berlyno miesto savivaldybių turiu labai glaudžiai bendradarbiauti, derindamos gyventojams ir miesto svečiams patogius viešojo transporto maršrutus, – apibendrindamas stažuotės rezultatus džiaugėsi meras Skirmantas Mockevičius

Tauragės rajono savivaldybės meras pasidžiaugė, kad jų savivaldybė, skirdama daug dėmesio aplinkosaugai, buvo pastebėta Europos kontekste ir pateko į inovatyviausių ir klimatui neutralių Europos miestų šimtuką bei pasidalino patirtimi pabėgėlių integracijos klausimais.

Šilalės savivaldybės meras pasidžiaugė naujais viešojo transporto regioniniais maršrutais bei savivaldybių siekiu tapti inovatyviu ekonomiškai ir socialiai vieningu regionu.

„Bendradarbiavimas regiono lygmeniu ir bendrų tikslų įgyvendinimas kuria pridėtinę vertę visam regionui. Įgyvendinant projektą Tauragė+ Pagėgių savivaldybėje numatyta pastatyti modernią autobusų stotį, kuri bus viena iš bendros regiono viešojo transporto sistemos sudėtinių dalių. Numatytas ir vieningo elektroninio bilieto įdiegimas. Tikimasi, kad tai paskatins gyventojus dažniau naudotis viešuoju transportu.“ – akcentavo Pagėgių savivaldybės meras Vaidas Bendaravičius.

Berliner Verkehrsbetriebe atstovai pristatė integruotą viešojo transporto sistemą Jelbi, taip pat jiems kylančius iššūkius, susijusius su viešuoju transportu. VšĮ „Žaliojo regiono“ direktorė Gaiva Mačiulaitienė pastebėjo, kad Tauragės regionas yra teisingame kelyje ir diegia panašius viešojo transporto sprendimus, kurie jau  pasiteisino Berlyne.

Antrąją stažuotės dieną delegacija lankėsi Lietuvos ambasadoje Vokietijoje. Atvykusiuosius priėmė ambasadoriaus pavaduotojas įgaliotasis ministras Vaidotas Karvelis. Susitikimo metu ambasadoriaus pavaduotojas pristatė Lietuvos ir Vokietijos bendradarbiavimo aktualijas, o Lietuvos delegacija – įgyvendinamą Tauragė+ strategiją.

Delegacijos atstovai taip pat lankėsi didžiausiame Europos parlamente – Vokietijos Bundestage, kurio metu susitiko su parlamentaru Christian Freiherr von Stetten. Susitikimo metu buvo pristatyta Bundestago veikla, apžiūrėtos parlamentas, kur priimami Vokietijai ir visai Europai svarbūs sprendimai. Susitikimo metu kalbėjome apie ES ir Lietuvos politines  ekonominius klausimus, kurie yra aktualūs Lietuvos regionų ekonominei plėtrai, Vokietijos savivaldybių ir regioninės valdžios patirtį.

Tauragės regiono savivaldybių delegacijos vizitas į  Berlyną yra viena iš projekto „Funkcinės zonos Tauragė+ plėtros strategijos pirmaeilių veiksmų įgyvendinimas“ dalių. Šiuo projektu regionas optimizuoja administracines veiklas, diegia regioninę viešojo transporto sistemą, gerina susisiekimo infrastruktūrą regione bei skatina savivaldybių bendradarbiavimu grįstą kompleksinį funkcinių zonų vystymą.

Dalintis
Skip to content