Kur pranešti, jei pastebėjote galimą rinkimų pažeidimą?

Artėjant 2023 m. kovo 5 d. Savivaldybių tarybų ir merų rinkimams Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) prognozuoja, kad daugės ir piliečių pranešimų apie pastebėtus galimus rinkimų teisės aktų pažeidimus. Tuo tikslu patvirtinta skundų, prašymų ir pranešimų priėmimo ir nagrinėjimo rinkimų (referendumo) komisijose tvarka.

Skundai dėl rinkėjų papirkimo, politinės reklamos ir kitų galimų rinkimus reglamentuojančių teisės aktų pažeidimų gali būti pateikti raštu, elektroniniu paštu rinkim@vrk.lt, VRK elektroninių paslaugų portale www.rinkėjopuslapis.lt –> „Skundai, pranešimai, incidentai” arba žodžiu (telefonu ar tiesiogiai).

Raštu pateikiami skundai turi būti parašyti įskaitomai valstybine lietuvių kalba, juose turi būti nurodytas asmens vardas ir pavardė (jeigu kreipiasi fizinis asmuo) arba pavadinimas ir juridinio asmens kodas (jeigu pareiškėjas yra juridinis asmuo), kontaktiniai duomenys, kurie yra reikalingi  susisiekti su skundą pateikusiu asmeniu dėl duomenų patikslinimo ar informavimo apie skundo nagrinėjimo rezultatus. Taip pat teikiant skundą, jei įmanoma, reikėtų pridėti turimus įrodymus: nuotraukas, dokumentus ir pan.

Anoniminiai skundai rinkimų komisijų sprendimu gali būti nenagrinėjami. 

Asmenų skundus savivaldybių rinkimų komisijos įpareigotos išnagrinėti per 14 dienų nuo jų gavimo dienos. Išskirtiniais atvejais, jeigu skundo nagrinėjimas yra sudėtingas arba didelės apimties, susijęs su faktinių duomenų patikrinimu, papildomų įrodymų surinkimu, rinkimų komisijos turi teisę šį terminą pratęsti dar 14 dienų, bet ne ilgiau kaip iki patvirtinant galutinius rinkimų rezultatus. Apylinkių rinkimų komisijų gautų skundų nagrinėjimo terminas – 7 dienos. 

Komisijų veikla ir priimami sprendimai yra vieši, tačiau pareiškėjų, kurie nedalyvauja rinkimų procese ir nėra viešieji asmenys, asmens duomenys yra saugomi. 

Pasitikrinti, kokie skundai yra gauti rinkimų komisijose ir kokie sprendimai dėl jų yra priimti, bus galima VRK interneto svetainėje www.vrk.lt – > Teisinė informacija –> Skundų nagrinėjimas.

VRK sprendimas, kuriuo patvirtintas tvarkos aprašas ir nustatyta, kaip politinės kampanijos laikotarpiu turi būti priimami ir nagrinėjami rinkimų komisijoms pateikti skundai dėl galimų rinkimus reglamentuojančių teisės aktų pažeidimų, publikuojamas ČIA.

Dalintis
Skip to content