Visuomenė kviečiama nominuoti 2023-ųjų „Metų Europiečius”

Jau trečius metus asociacija Europiečių judėjimas kartu su Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerija ir Europos Komisijos atstovybe Lietuvoje organizuoja „Metų Europiečio (-tės)“ rinkimus. Visi norintieji gali pasiūlyti savo kandidatą šiam apdovanojimui gauti – šiemet kviečiama nominuoti asmenybes už europietiškų vertybių puoselėjimą, prasmingą veiklą vardan Ukrainos kovos už laisvę, o taip pat specialioje kategorijoje „už Vilniaus vardo garsinimą Europoje“. Kandidatus visuomenė kviečiama siūlyti konkurso organizatorės asociacijos Europiečių judėjimas (angl. European Movement Lithuania) interneto svetainėje iki vasario 26 dienos.  

Vilniaus miestui šiemet minint savo 700 metų jubiliejų, įsteigta nauja konkurso kategorija – „Už Vilniaus vardo garsinimą Europoje“. Taip pat kviečiama nominuoti asmenybes, skatinusias europiečių solidarumą ir ES valstybių vienybę Rusijos pradėto karo Ukrainoje akivaizdoje,  o taip pat skleidusius ES vertybes – pagarbą žmogaus orumui ir žmogaus teisėms, laisvei, demokratijai, lygybei ir teisinei valstybei. Kviečiama nominuoti Lietuvos piliečius ar čia nuolat gyvenančius asmenis, pažymint jų gerus darbus 2022-aisiais.

„Asmenybių, kurios 2022-aisiais įgyvendino svarbias iniciatyvas, subūrusias Lietuvos pilietinę visuomenę už laisvę ir Europos vertybes, buvo tikrai ne viena, tad šiemet „Metų Europiečio (-tės)“ apdovanojimui tikimės sulaukti rekordinio skaičiaus nominantų“, – sako Europiečių judėjimo vykdančioji direktorė Laura Tatarėlytė.

„Kviečiame aktyviai, drąsiai ir išradingai teikti kandidatūras „Metų Europiečio“ konkursui. Parodykime, kad Europos Sąjunga yra ne tik Briuselio bokštai ar tik kostiumuoti funkcionieriai, o mes visi.  Įvertinkime žmones, kurie kasdieniais darbais prisideda, kad Lietuvoje ir visoje Europos Sąjungoje būtų daugiau šviesos, solidarumo ir tarpusavio supratimo“, teigia LR užsienio reikalų ministrė Jovita Neliupšienė.

Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje vadovas Marius Vaščega sakė: Europoje džiaugiamės 450 milijonų žmonių apimančia demokratine erdve, ir šiuo metu kaip niekada gerai suprantame, kaip svarbu ją ginti ir stiprinti. Didžiausias kiekvienos demokratijos turtas – aktyvūs žmonės. Norime skatinti visų kartų aktyvų pilietiškumą ir dalyvavimą demokratiniuose procesuose. Metų Europiečiai savo pilietiškumu labai prisideda prie šios Europos demokratinės erdvės stiprinimo, jie tiki europietiškomis vertybėmis ir savo pavyzdžiu bei konkrečiais darbais įkvepia aplinkinius jas puoselėti.“

„Metų Europiečio (-tės)“ rinkimai tradiciškai vyks dviem etapais. Pirmuoju etapu vasario 1-26 d. visuomenė kviečiama siūlyti savo kandidatus, iš kurių konkurso atrankos komisija atrinks po 5 pretendentus kiekvienoje skelbiamoje kategorijoje. Konkurso atrankos komisija suburta iš asociacijos Europiečių judėjimas, konkurso partnerių Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerijos, Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje, Vilniaus miesto savivaldybės, AB „Lietuvos geležinkeliai“, Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos atstovų ir nepriklausomų ekspertų.

Galutinį balsą tars ir Metų Europiečius išrinks visuomenė, savo balsus balandžio mėnesį galėsianti skirti Lietuvos visuomeninio transliuotojo naujienų portale LRT.lt. Laimėtojai bus apdovanoti gegužę vyksiančių Europos dienos renginių metu.

„Metų Europiečio“ apdovanojimai jau ne vienus metus rengiami daugelyje Europos šalių. 2022-ais metais šį apdovanojimą Lietuvoje pelnė visuomenininkas Jonas Ohmanas, o papildomoje Europos jaunimo metams skirtoje kategorijoje apdovanota „Metų jaunoji Europietė“ – Panevėžio jaunuolių dienos centro savanorė Roberta Beleckaitė.

rinkimai
Dalintis
Skip to content